EUSO 2011

3-9-2015
​​​​​Op de negende EUSO (European Union Science Olympiad), gehouden van 10 t/m 16 april in Hradec Králové en Pardubice (Tsjechië) heeft het Nederlandse team van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen zilver behaald en het team van het Gymnasium Beekvliet uit Sint-Michielsgestel brons.

Een goed resultaat gezien het hoge niveau van de opdrachten. Dit jaar deden 21 landen met 40 teams mee. Het Hongaarse team eindigde op de eerste plaats. De prijzen werden uitgereikt door de staatssecretaris van Onderwijs mw. Bartonova. Dit jaar kregen de deelnemers de volgende opdrachten: 

  • ​Onderzoek aan de bereiding van bier uit suiker. Gekeken werd o.a. naar de alcoholtolerantie van bakkersgist, het suikergehalte van het gebrouwen bier en de sterkte van het bier in relatie tot de dichtheid ervan.
  • Analyse van werking en productie van contactlenzen. Onderzocht werd o.a. hoe de lenssterkte afhangt van de brekingsindex en de afmetingen van de lens, hoe de bouw van de contactlens aansluit bij de vorm en de samenstelling van het hoornvlies en hoe het productieproces chemisch gevolgd kan worden.Op de foto: v.l.n.r.: Daan van de Weem, Martijn Kuppeveld, Emma Gerritse, Olaf van den Bergh, Ivy-Roos van Osch en Jara van Veghel

Vertegenwoordiging

Het Nijmeegse team bestond uit Emma Gerritse, Martijn Kuppeveld en Daan van de Weem. Het team uit Sint-Michielsgestel bestond uit Olaf van den Bergh, Ivy-Roos van Osch en Jara van Veghel.

Het Nederlands EUSO comité bestaat uit Johan Broens, Hans Jordens (Rijksuniversiteit Groningen), Emiel de Kleijn en Agnes Legierse (SLO, nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling).​​
Contactpersoon