EUSO 2012

3-9-2015
​​​​​​​​Het Nederlandse team van het Gymnasium Juvenaat uit Bergen op Zoom en het team van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen hebben tijdens de tiende EUSO respectievelijk zilver en brons behaald. Een goed resultaat gezien het hoge niveau van de opdrachten en het deelnemersveld. In totaal deden 22 landen met 44 teams mee. Een team uit Estland eindigde op de eerste plaats.

Geschiedenis en toekomst

De EUSO 2012 had als thema 'Strive for the best and achieve it' en vond plaats van 22 t/m 29 april aan de universiteit van Vilnius (Litouwen), de oudste universiteit in Oost-Europa (1579). Na de opening door de minister van Onderwijs en Wetenschap Gintaras Steponavicius en mw. Radvile Morkunaite, lid van het Europees parlement, gingen de teams aan de slag met de volgende opdrachten:

Onderzoeken van de kwaliteit van barnsteen, het 'goud van de Baltische staten'. De leerlingen bepaalden de waarde van stukjes barnsteen aan de hand van de determinatie van ingesloten insecten, de dichtheid met behulp van verschillende zoutwatermengsels, de kleur en kleurintensiteit van de 'zonnesteentjes' door gebruik te maken van colorimetrie, dunnelaag- en kolomchromatografie.

Onderzoek van raketsystemen voor de productie van zuurstof in capsules voor ruimtemissies. Het huidige systeem waarbij de lucht in de capsule gezuiverd wordt van koolstofdioxide en voorzien wordt van zuurstof door middel van luchtfilters met een mengsel van natriumperoxide en actieve kool, werd vergeleken met een alternatief systeem gebaseerd op fotosynthese van eencellige algen. Hieruit moesten de leerlingen concluderen wat gezien het gewicht van deze systemen de beste oplossing is voor de zuurstofvoorziening van de astronauten in de toekomst.

De prijzen voor de teams die deze opdrachten als beste hebben uitgevoerd, werden uitgereikt door de voormalige president van Litouwen Zijne Excellentie Valdas Adamkus en de president van de Akedemie van Wetenschappen, prof. Valdemaras Razumas.

Vertegenwoordiging

Het Nijmeegse team bestond uit Sam Janssen, Charlotte Steenbrink en Imke Theeuwen. Het team uit Bergen op Zoom bestond uit Wessel van de Goor, Maarten Seerden en Daan Verweij.


Contactpersoon