EUSO 2011-2012

3-9-2015
​​​​​​Op 27 en 28 januari 2012 vond de nationale eindronde van de Europese Unie Science Olympiade (EUSO) plaats. Deze keer deden de leerlingen onderzoek aan de structuur van vitamine B12 aan de hand van een modelsysteem, de torsieslinger, de beweging van micro-organismen en ademhaling en voortplanting bij gisten.
Sam Janssen, Charlotte Steenbrink en Imke Theeuwen van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen hebben deze nationale eindronde, die plaats vond op de Radboud Universiteit Nijmegen, gewonnen. De tweede plaats gaat naar Wessel van de Goor, Maarten Seerden en Daan Verweij van het Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom. 

De prijzen werden uitgereikt door prof.dr. Stan Gielen, decaan van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de RU Nijmegen. De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 10e Internationale EUSO die van 22 t/m 29 april gehouden wordt in Vilnius (Litouwen) en waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen. ​De schoolwisseltrofee werd door Patrick van Aerle van het Gymnasium Beekvliet uit Sint-Michielsgestel overgedragen aan Gisela Ewals van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen.

De regionale voorrondes werden gehouden op tien universiteiten en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dit jaar deden aan de regionale voorrondes circa 175 havo- en vwo-teams mee en de beste tien teams kregen een plek in de nationale eindronde die om en om gehouden wordt op de Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen.
Contactpersoon