Test 2012 Internationaal

3-9-2015

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Test 1: Barnsteen

Zoals vaker het geval is, werd de leerlingen gevraagd om een nationaal product te analyseren. In het geval van Litouwen is dit barnsteen (amber). De centrale vraag was: wat is de waarde van een zonnesteen, een bijzonder mooi groot exemplaar  barnsteen?  De waarde van barnsteen hangt af van de grootte, de dichtheid,  ​​​​ de kleur, de kleurintensiteit en welke bijzondere primitieve geleedpotigen  erin zijn opgesloten. 

De leerlingen moesten voor het beantwoorden van deze vraag 7 geleedpotigen determineren aan de hand van een determinatietabel, en een stamboom opstellen voor de 7 soorten, ze voerden dunnelaagchromatografie , kolomchromatografie en een colorimetrische analyse uit, en ze bepaalden de dichtheidsverdeling van barnsteen.

Test 2:  Ruimte Onderzoek

In 2010 ondertekende Litouwen een samenwerkingsovereenkomst met het Europees Ruimteagentschap.  In deze test komen een aantal experimenten aan de orde ontworpen met het oog op ruimte onderzoek.
Een modern ruimtevaartuig is een zeer complex systeem dat duizenden onderdelen nodig heeft om op te stijgen, veilig te landen, gegevens te verzamelen, experimenten uit te voeren, en vooral, de astronauten in leven te houden. Bovendien mag het gewicht van de sonde niet te groot zijn, anders zal het ruimtevaartuig de zwaartekracht niet kunnen overwinnen bij het opstijgen.

Een belangrijk onderdeel   van het ruimtevaartuig is het systeem  dat zuurstof regenereert.  In deze test gaan de leerlingen het huidige systeem analyseren (een chemisch luchtfilter, met peroxide zouten). Ze gaan een nieuwe, ‘levende’ luchttoevoer (algen) onderzoeken. Ze meten de snelheid van fotosynthese, bepalen de lichtbehoefte, en de hoeveelheid algen die nodig zijn om de hele bemanning te voorzien van lucht. Tenslotte worden de twee system​en met elkaar vergeleken en vastgesteld wordt wat nu het meest geschikt is voor de expeditie.

De opdracht wordt uitgevoerd in een team van drie leerlingen.