Gemeentelijk Gymnasium Hilversum wint nationale EUSO 2019

4-2-2019

‚ÄčOp 1 en 2 februari vond de nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) plaats aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Maurits van Altvorst, Danique Braam en Tess Goudswaard van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, hebben deze nationale eindronde gewonnen. De tweede plaats gaat naar Bram Arts, Bart Burggraaf en Laurens Smulders van het Stedelijk Gymnasium Breda.

EUSO 2019 Gemeentelijk Gymnasium Hilversum team 1  (klein).JPG 

EUSO 2019 Stedelijk Gymnasium Breda team 2  (klein).JPGDe prijzen werden uitgereikt door Tom Bloemberg van het Instituut voor Moleculaire Wetenschappen van de Radboud Universiteit en Emiel de Kleijn, olympiadencoördinator bij SLO. Bloemberg benadrukte dat alle 10 de teams die deelgenomen hebben aan de eindronde toppers zijn. Niet alleen omdat ze al een regionale voorronde gewonnen hebben, maar ook vanwege de goede prestaties die ze neergezet hebben bij deze nationale eindronde. De Kleijn feliciteerde alle finalisten met het resultaat en bedankte de docenten en technisch onderwijsassistenten voor het stimuleren van de leerlingen om mee te doen aan deze uitdagende scienceolympiade. De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 17e internationale EUSO die van 4 t/m 11 mei gehouden wordt in Lissabon (Portugal) en waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen.

De leerlingen onderzochten fotosynthese bij planten. Ze keken naar de opname van koolstofdioxide via de huidmondjes in de blaadjes en de aanwezigheid van zetmeel als maat voor fotosynthese.
Ze bepaalden met behulp van spectroscopische technieken de dissociatieconstante van de zuur-base-indicator methyloranje. Verder bestudeerden ze de tegenwerkende kracht door luchtwrijving op een vallende ballon gevuld met helium. 

Contactpersoon