EUSO 2013 voorronde

3-9-2015

​​​​​​​Verslag van de voorronde voor de Europese Science Olympiade aan de Universiteit van Twente, door Agnes Legierse.

Op vrijdag 13 december 2013 ontving de Universiteit van Twente 24 leerlingen uit de regio voor de EUSO voorronde. In teams van drie deden ze twee practica.

In het biologie-natuurkunde practicum maten de leerlingen de elektrische activiteit van skeletspieren volgens een bepaalde techniek: elektromyografie, afgekort tot EMG. Ze deden dit door twee elektroden op de huid boven de spier te plaatsen. Tijdens het samentrekken van een spier treden er verschillende ionenstromen op in de spier. Deze ionenstromen vormen een elektrisch signaal, dit signaal kan gemeten worden met behulp van de elektroden. Voor het meten werd het software programma PortiLab2 gebruikt. Leerlingen maten het signaal afhankelijk van de belasting van de spier, ook gingen ze na welke invloed de vermoeiing van de spier had op het EMG signaal. 

 Bij het scheikunde practicum werd er gemeten aan nitriet-oplossingen. Via een tussenstap werden de nitrietdeeltjes omgezet in licht-absorberende deeltjes. Vervolgens kwam er spectrofotometrie aan te pas om zo uiteindelijk de concentratie van een nitrietoplossing met onbekende concentratie te bepalen. Tijdens het wachten op het oordeel van de jury kregen leerlingen uitleg over de Twente academie, en de masterclasses voor VO-leerlingen 

Etienne Walraven, Jesse Voorhorst en Wesley Willekes van het Celeanum te Zwolle werden eerste. Ze nemen eind januari deel aan de nationale voorronde. Mogelijk kunnen ze zich daar plaatsen voor deelname aan de internationale die van 30 maart tot en met 1 april plaatsvindt in Athene. Als beloning voor hun prestatie deze dag mogen ze per 1 februari gratis deelnemen aan een masterclass, georganiseerd door de Twente Academy van de Universiteit Twente. 

Jonne, Rianne en Emmy van het Stedelijk Gym in Enschede  werden tweede. Zij applaudisseren voor de winnaars. ​​Ook de tweede prijswinnaars kregen een prijs: zij zijn uitgenodigd om met hun klas gratis het 
leerlingenlab van de Twente academie bezoeken. 
Contactpersoon