Winnaars eindronde 2018 zijn bekend

29-1-2018

Op 26 en 27 januari vond de nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) plaats aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze is gewonnen door het gemengde scholenteam van:
• Wietske de Bondt (CSG Het Streek in Ede)
• Nena Slaats (Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven)
• Miriam Zegelaar (Bernardinuscollege in Heerlen).
De tweede plaats gaat naar een eveneens gemengd scholenteam van:
• Tobias Veerkamp (Mencia de Mendoza Lyceum in Breda)
• Louw Feenstra en Sebastiaan Hoek (beiden van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem).
De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 16e internationale EUSO, die gehouden wordt van 28 april tot en met 5 mei in Ljubljana (Slovenië). Vrijwel alle EU-landen nemen daaraan deel.
Professor Bas van de Meerakker, directeur van het Pre-University College of Science van de Radboud Universiteit en Emiel de Kleijn, olympiadencoördinator bij SLO reikten de prijzen uit. Ze feliciteerden de finalisten en benadrukten dat alle 30 deelnemers winnaars zijn omdat ze al een regionale voorronde gewonnen hebben. Zij wensten de jonge wetenschappers veel succes toe bij hun vervolgstudie en gaven de toppers mee serieus te overwegen een carrière in de natuurwetenschappen of techniek te kiezen, want Nederland heeft behoefte aan goed opgeleide en getalenteerde bèta’s.

De onderzoeksopdrachten

De leerlingen deden onderzoek aan vitamine B12. Vitamine B12 is ontdekt in 1948 en ondanks dat de structuur ervan al is opgelost in 1956, is de precieze werking nog niet geheel opgehelderd. Aan de hand van een modelsysteem maakten en analyseerden de leerlingen zelf een vergelijkbare stof, waarbij het metaal cobalt een belangrijke rol speelt.
Verder bekeken de leerlingen rode uien en waterpest en gingen ze na hoe het zoutgehalte het floreren van deze planten beïnvloedt en wat te veel zout met de plantencellen doet.
Bij een derde onderdeel bepaalden de leerlingen het vermogen en de elektrische weerstand van een waterkoker, rekening houdend met de energie die door afkoeling verloren gaat aan de omgeving. Ze kregen daarvoor geen 'kant-en-klare' procedure aangereikt, maar moesten zelf een plan bedenken.
De leerlingen hebben met enthousiasme aan de opdrachten gewerkt, waarbij hun gezamenlijke kennis, vaardigheden en creativiteit ten volle werden benut.

De regionale voorrondes werden dit schooljaar gehouden aan de Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Er deden circa 150 havo- en vwo-teams mee en de beste tien teams kregen een plek in de nationale eindronde.

 

Team 1:

EUSO 2018 team 1 (winnaar).JPG 

 

Team 2:

EUSO 2018 team 2 (2e plaats).JPG 

 

 

 

 

 

 

Contactpersoon